Go'mørning

ICoMST 2024 – en arena for gode fagdiskusjoner

Fotograf: ICoMST 2024 | www.icomst2024.com

Animalia deltok nylig på den 70. ICOMST-konferansen (International Congress of Meat Science and Technology) som i år ble holdt i Foz do Iguaçu, i Brasil. På årets konferanse ble utfordringer og muligheter i kjøttindustrien adressert, kombinert med bærekraft, sosialt ansvar og miljøhensyn.

Konferansen har mål om å styrke diskusjon mellom forskere, uavhengig av opprinnelsesland, erfaring eller vitenskapelig karriere, og gi et forum for utveksling av vitenskapelig kunnskap og ideer, planlegging av felles forskning og andre samarbeidsinitiativer.

Stefania Gudrun Bjarnadottir fra Animalia var til stede på konferansen der hun presenterte resultater fra forsøket Utvikling av kjøttprodukter, hvor effekt av bruk av råstoff med PSE-lignende kvalitetsavvik i kokeskinke ble undersøkt. Problematikken var interessant for flere, og resulterte i gode diskusjoner med flere kjøtteksperter fra hele verden.

Slakterier i Brasil har streng kvalitetskontroll

Som del av konferanseprogrammet, besøkte Bjarnadottir slakteriet Friella med rundt 1 700 ansatte. Til sammenlikning har det nye Nortura-anlegget i Tønsberg rundt 650 ansatte. Bjarnadottirs inntrykk er at selv om det ser ut som de gjør mer av arbeidet manuelt i Brasil, har bedriften en streng kvalitetskontroll gjennom hele produksjonen. Hygiene og kvalitet var minst like viktig som i Norge, forteller hun. De hadde en bred produksjonslinje med varierte produkter.

– Bedriftsbesøk i andre land er alltid spennende. Man får gjerne se ulike løsninger enn det man er vant til, og dette kan bidra til nytenking, sier hun.

Mange gode erfaringer og diskusjoner i kofferten hjem

Bjarnadottir fikk mye ut av årets ICoMST-konferanse.

– Jeg fikk anledning til å diskutere faglige temaer som er relevant for norsk kjøttbransje med kollegaer fra ulike verdensdeler, og fikk også høre om mange spennende prosjekter og innovasjoner, som bruk av KI for å estimere fettinnhold på storfeskrotter.

Det ble også diskutert rundt felles utfordringer kjøttbransjen på verdensbasis står ovenfor. Diskusjonene strakte seg fra strategier for saltreduksjon i kjøttprodukter til drivere og følelser bak kjøttforbruk.

– Det var et stort faglig spenn både i muntlige presentasjoner og veggpostere presentert på konferansen, og ICoMST ga oss en unik mulighet til å få oversikt over brede fagfelt på relativt kort tid, sier Bjarnadottir.