Fagnyheter

Nå er det gutta sin tur!

Annie Haavemoen med kalver på fjøsbesøk. Fotograf: Kari Utgård/GD

Oppfôring av okser til slakt utgjør en viktig del av norsk storfeproduksjon, men utfordringer knyttet til oppstallingsforhold og reinhet ved slaktetidspunktet krever økt oppmerksomhet. Gjennom et nytt forskningsprosjekt skal det samles ny kunnskap for å sikre bedre forhold for oksene – og tryggere mat for forbrukerne.

Teksten er også publisert i Kjøttbransjen

Omtrent 300 000 storfe slaktes årlig i Norge, hvor halvparten er okser. De fleste oksene klassifiseres som reine på slaktetidspunktet, likevel har andelen skitne slaktedyr, spesielt blant okser til oppfôring, økt de siste årene. Dyrevelferdsprogrammet for storfe viser også at reinhet er et av de hyppigst registrerte avvikene. Dette krever oppfølging, og i tillegg kan ureine slaktedyr gi hygienetrekk fra slakteriet.

Gjennom innspillet til Stortingsmelding om dyrevelferd anbefalte Animalia, i samarbeid med Nortura og KLF, at minstekravet til areal i ungdyrbinger bør økes. Bedre plass kan bidra til økt liggetid, bedre forutsetninger for naturlig atferd og lavere smittepress.

Binger og liggeunderlag

Ungdyr og okser oppstalles ofte i fullspaltebinger, i tråd med dagens regelverk. Også her mener ei samla næring at det trengs endringer, og anbefaler et krav om mykt liggeunderlag også for ungdyr. Alt storfe har et stort behov for å kunne ligge behagelig, også ungdyr. Flere undersøkelser viser at godt liggeareal har positiv effekt på tilvekst og ytelse. Gummibelagt spalt må defineres som mykt liggeunderlag, slik at det er mulig å bruke dagens bingesystemer uten store ombygginger. Tilstrekkelige overgangsperioder og investeringsvirkemidler er en forutsetning for å opprettholde dagens produksjonsomfang, økonomi og besetningsstruktur.

Reinere dyr

Å holde ungdyr og okser reine, kan være en utfordring i flere driftssystemer. Urein kropp og omgivelser kan resultere i redusert helse og velferd for dyra, og de er mer krevende å slakte hygienisk på slaktetidspunktet. Dette kan igjen påvirke mattryggheten på produktene vi spiser og øke kostnadene i slakteprosessen. Reine dyr er derfor viktig i hele verdikjeden, fra gård til slakteri.

Det er behov for mer kunnskap om oppstalling og stell av okser, for å bedre dyrevelferden og sikre trygg matproduksjon. Oksetrivsel er navnet på gårdsdelen av det fireårige forskningsprosjektet CleanBulls, hvor hovedmålet er å øke antallet reine leveranser til norske slakterier. Oksetrivsel skal se nærmere på hvordan okser oppstalles i Norge og vurdere hvordan ulike faktorer påvirker reinhet, helse og velferd. Kost-nytte-analyser er et viktig element i en beslutningsprosess og her kan prosjektet bidra til å belyse behov for investeringsstøtte.

Om CleanBulls

  • Hovedmål: Øke antallet reine storfe levert til norske slakterier ved å finne effektive tiltak på gård og slakteri 
  • 4-årig IPN-prosjekt 
  • Prosjekteier: Animalia 
  • Prosjektdeltakere: Nortura, Fatland, Fjøssystemer, Furuseth, Slakthuset Eidsmo Dullum, KLF og NMBU 
  • Samarbeidsprosjekt med støtte fra Forskningsmidlene for jordbruk og matindustri (FFL/JA) 
  • To delprosjekter: Oksetrivsel/BullWel (gård) og CleanBeef (slakteri) i samarbeid med Institutt for produksjonsdyrmedisin på Veterinærhøgskolen, NMBU 

Oksetrivsel

Oksetrivselprosjektet starter med å sende ut en spørreundersøkelse til alle norske storfebønder som leverte 10 eller flere okser til slakt i 2024. Formålet med undersøkelsen er å kartlegge hvordan okser oppstalles, fôres og stelles i hele landet. Dette er ikke gjort tidligere, og vil gi innsikt i hvilke faktorer som påvirker reinhet på slaktetidspunktet.

Spørreundersøkelsen sendes ut på e-post i løpet av høsten 2025, og vi håper så mange storfebønder som mulig tar seg tid til å svare. Her vil det også være mulig å melde sin interesse for besøk av engasjerte veterinærer fra Helsetjenesten for storfe som skal gjøre gårdsbesøk i del 2 av prosjektet.

Om Oksetrivsel

  • Gårdsprosjektet i CleanBulls 
  • Hovedmål: finne faktorer som gir reine okser med god helse og velferd 
  • Kartlegge hvordan norske okser oppstalles, fôres og stelles, og hvordan dette påvirker reinhet på slaktetidspunktet 
  • Undersøke sammenhengen mellom reinhet hos okser på slakteri, oppstallingsform og registreringer på gård