Kostrådene er en gave til kosttilskudd-industrien
Unge jenter spiser for lite jern, og opp mot en fjerdedel av dem kan ha jernmangel. Med de nye kostrådene og anbefalingene legger myndighetene til rette for at det blir flere.
Teksten er også publisert på nationen.no
Unge jenter har et høyere behov for jern enn de fleste andre grupper i befolkningen, blant annet fordi de fortsatt er i vekst og utvikling og de mister jern gjennom menstruasjonen.
For lite jern er problematisk fordi det kan påvirke helsa deres negativt med klassiske symptomer som tretthet, svimmelhet og hodepine.
Nylig ble det klart at de har et enda større behov enn det man tidligere har ment, noe som har medført nye, økte anbefalinger av inntak av jern for denne aldersgruppen.
"En skulle kunne forvente at et slikt utfall var vurdert og hensyntatt i kostrådene, men det er det ikke"
Rødt kjøtt er en av de beste kildene til jern i kostholdet, også unge jenters - bare slått av brød og kornvarer. Til sammen bidrar disse matvaregruppene med nærmere to tredeler av jerninntaket. Tilsvarende bidrag fra inntak av frukt og grønt er svært lavt og utgjør omtrent en tidel.
De nye kostrådene som ble lansert i august er kostråd for den generelle befolkningen, det vil si fra 2-års alder. De skiller ikke på ulike aldersgrupper eller faser i livet. Rådene ber oss spise betydelig mindre rødt kjøtt (maks 350g/uke) enn vi gjør i dag.
Hovedargumentet for det er å forebygge mulige negative helseeffekter senere i livet. Forskningen bak er imidlertid beheftet med en rekke svakheter og usikkerhet.
Men, med et økt behov og et enda lavere inntak av jern fra en god kilde vil det naturlig nok bli enda vanskeligere for unge jenter å få dekket sitt behov. En skulle kunne forvente at et slikt utfall var vurdert og hensyntatt i kostrådene, men det er det ikke.
Da høringsutkastet til nye kostråd ble vurdert for hvordan de vil slå ut for den generelle befolkningen, ble ikke barn og unges kosthold vurdert, og problemstillingen ble dermed ikke belyst.
Dette er bekymringsfullt. Kostrådene vil også at vi skal øke inntaket av frukt og grønnsaker betraktelig, også dette av helsehensyn. Det er bra, men mengdene som må til for å dekke jernbehovet blir store.
"De skiller ikke på ulike aldersgrupper eller faser i livet"
Dersom det også tas hensyn til hvor godt kroppen kan ta opp og nyttiggjøre seg jernet fra maten blir mengdene enda større.
Så hvordan skal unge jenter, med et allerede altfor lavt jerninntak, spise betydelig mindre av en jernrik matvare, og samtidig få dekket et økt behov? Det er vanskelig å se at de i praksis kan klare dette gjennom et økt inntak av grønnsaker.
Når viktige, næringsrike matvaregrupper som rødt kjøtt tas ut eller minimeres, må de erstattes med noe annet. Da kan veien til tilskudd bli kort, og det er vel ikke den veien vi ønsker å gå.