ListWare er løsningen på strengere listeriakrav

ListWare hjelper med å risikovurdere og dokumentere holdbarhet i spiseklare matvarer. Fotograf: Nortura/ Synnøve Dreyer
Listeria i mat utgjør en økende utfordring, og sykdomstilfellene stiger i Europa. Fra 2026 blir lovverket strengere. Matprodusentene pålegges ansvar for at spiseklare produkter er trygge i hele holdbarhetstida, og det kreves dokumentasjon på dette. ListWare er et digitalt verktøy som hjelper deg å møte de nye kravene til dokumentasjon på en enkelt og vitenskapelig måte.
– ListWare er et dataprogram for beregning av holdbarhet for spiseklare produkter. Programmet vil bidra med enklere og billigere risikovurderinger av holdbarhet, forteller Fagsjef Mattrygghet Sigrun J. Hauge.
Den kommende endringen i næringsmiddelhygieneforskriften (forordning 2073/2005) innebærer at matprodusenter må dokumentere at Listeria monocytogenes ikke overstiger 100 cfu/g i løpet av hele holdbarhetsperioden. Dersom slik dokumentasjon ikke foreligger, gjelder et strengere krav: Listeria skal ikke påvises i det hele tatt i spiseklare produkter. Det betyr i praksis at produkter må trekkes fra markedet ved påvisning av Listeria – selv om forekomsten er svært lav – hvis produsenten ikke kan dokumentere vekstpotensialet.
Se filmen nedenfor som forteller om ListWare og hvordan det brukes:
Kjøp abonnement på holdbarhetskalkulatoren ListWare her
Matematisk modellering og belastningsstudier blir standard
EU-lovverket krever vitenskapelig dokumentasjon for å vurdere vekstpotensialet av Listeria i ulike produktkategorier, enten ved belastningsstudier i laboratorier eller ved prediktiv modellering (software). ListWare er et nytt program som Animalia har laget i forskningsprosjektet ListComplex, i samarbeid med Veterinærinstituttet og flere matbedrifter i Norge.
ListWare er en digital holdbarhetskalkulator som hjelper deg å modellere bakterievekst basert på produktdata og produksjonsforhold. Med dette verktøyet kan du:
- Beregne og dokumentere vekstpotensialet til Listeria
- Fastsette trygg holdbarhetstid for spiseklar mat
- Oppfylle kravene til vitenskapelig dokumentasjon
- Redusere risikoen for tilbaketrekking av produkter
- Øke mattryggheten og forbrukertilliten