Fagnyheter

Nytt obligatorisk kurs til svineprodusenter

Kurset «Holdning og handling» er et nettkurs som alle svineprodusenter skal gjennomføre på Animalias plattform med en avsluttende test.

Kurset «Holdning og handling» er et nettkurs som alle svineprodusenter skal gjennomføre på Animalias plattform med en avsluttende test. Fotograf: Animalia

Animalia lanserer i disse dager kurset «Holdning og handling» som er en del av dyrevelferdsprogrammet for svin. Kurset setter søkelys på hvordan ta gode valg i egen besetning.

Oppmerksomheten rundt dyrevelferd i husdyrproduksjonen har økt de senere årene. Folk er interessert i hvordan dyra har det, spesielt at de behandles godt og får oppfylt viktige behov i det miljøet de lever i, forteller Birgit Ranheim.

Hun er fagsjef for Helsetjenesten for svin i Animalia og har vært med på å utvikle kurset i tett samarbeid med representanter fra hele svinenæringen. 

Kurset er en viktig del av dyrevelferdsprogrammet for svin, som krever at det skal tilbys et oppdatert kurs hvert femte år. Nettkurset kan kjøpes i Animalias kursbutikk, og gjennomføringen vil ta ca. to timer med en avsluttende test. Kursdeltakelsen blir automatisk registrert og godkjent i Helsegris. Derfor må alle produsenter gjennomføre kurset på Animalia sin plattform. Kurset kan du finne ved å klikke her.

Viktig å reflektere

- Vi mener det er spesielt viktig å reflektere rundt egne holdninger og valg i hverdagen. Får man mer kunnskap og bevissthet knyttet til de problemene man daglig står overfor i sin egen besetning, kan det bli enklere å gjøre de riktige valgene. Det er et av hovedmålene med dette kurset, forklarer Ranheim.

I tillegg omhandler kurset tilrettelegging for god praksis rundt håndtering, oppfølging og avliving av svake, syke og skadde dyr.

- Du lærer mer om hvordan du skaper gode rutiner for renhold i binge samt vurdering og tildeling av godt og tilstrekkelig strø- og rotemateriale. Et annet tema som vi belyser er betydningen av å bidra til en kultur i hele næringa som fremmer god dyrevelferd, respekt for dyr og betydningen av god regelverksetterlevelse, sier hun

Dyrevelferdkunnskapen utvikler seg

Dyrevelferd er et fag som i stor grad bygger på etologi, som er kunnskapen om dyrs atferd. Denne kunnskapen utvikler seg stadig. Vi vet langt mer nå om grisens atferd og behov enn vi gjorde for 5-10 år siden.

- Det er godt dokumentert at det vi kaller “røkterfaktoren” er svært viktig for dyras velferd. Med andre ord, hvordan du håndterer og omgås med dyra dine har stor betydning for dyras velferd. Det er derfor viktig at svineprodusenter oppdaterer seg på dette viktige fagfeltet slik at grisene i norske grisehus får en så god velferd som mulig.

- Jeg er overbevist om at norske svineprodusenter vil ha stort utbytte av dette kurset, avslutter Birgit Ranheim i Animalia.