I det digitale fagmagasinet vårt finner du faglige innspill og nyttig innsikt for deg som er engasjert i produksjon av kjøtt og egg.
Ventilasjonen på dyrebilen må tilpasses dyra og forholdene de transporteres under. Dette må dyrebiltransportøren ha kunnskap om for at transporten skal skje på en god måte. Mer innhold om dette temaet blir nå lagt inn i Animalias grunnkurs for dyretransportører.
Vi vet mye mer om grisens atferd og behov nå enn for bare noen år siden, og dette viktige fagfeltet utvikler seg stadig. Kurset «Holdning og handling» skal hjelpe produsentene å ta ny kunnskap i bruk, slik at velferden for norske griser blir enda bedre. Her deler den erfarne svineprodusenten Ragnhild Stokka Dyngeland sin erfaring med kurset.
Animalia lanserer i disse dager kurset «Holdning og handling» som er en del av dyrevelferdsprogrammet for svin. Kurset setter søkelys på hvordan ta gode valg i egen besetning.
I 2022 ble bransjeretningslinjen for hygienisk råvarekvalitet revidert, og det ble lagt inn krav om obligatorisk opplæring i bedømming av skitne slaktedyr. I den forbindelse har Animalia laget et kurs for operatører på slaktelinjene.
For å møte bransjens behov for opplæring av dyretransportører, lanserte Animalia i sommer et digitalt grunnkurs for dyrebilsjåfører som transporterer storfe, småfe og svin. Tidligere har dette kurset vært et opplæringstilbud med en fysisk samling og digital eksamen.
Nå lanseres modul 2 av kurset for veterinærer som skal arbeide med dyrevelferdsprogrammene. Denne delen tar blant annet for seg veterinærens veiledningsrolle, kommunikasjon og veiledningsmetoder. Det handler altså mest om møtet med bonden og hvordan man motiverer til endring.
Kravene til dokumentasjon og kompetanse øker i alle deler av samfunnet. Innenfor landbruket og husdyrproduksjonen uttrykkes forventningene både i lover, forskrifter og bransjeretningslinjer. Dette fører til nye behov for opplæringstilbud, og digital opplæring har blitt et godt tilskudd til mer tradisjonelle kurstilbud.
Flere fagformidlingsaktiviteter og opplæringstiltak de senere årene har blitt distribuert via digitale kanaler. Animalia har definert digital opplæring for å tilby nyttige kurs og opplæringstjenester som en strategisk satsing.
Norsvin har lang erfaring med å gi faglig påfyll til svineprodusenter. Nå har de oppdaget enda en plattform for formidling.
Korona-tiltakene gjorde at elever ved naturbruklinja på Hvam videregående skole mistet praktisk undervisning i fjøset. Lærerne måtte tenke nytt og tok dermed i bruk e-kurs gjennom Animalia.
Rogaland Sau og Geit har tatt initiativ til felles e-kurs i samlinger der bønder kan stille spørsmål, møte andre og få et stabilt nettverk å logge på.
Den store bredden i erfaring og kunnskapsnivå gjør bønder til en stor og variert målgruppe for kunnskapsformidling. Det er derfor behov for fleksibilitet i opplæringen. Digitale opplæringstilbud kan møte noe av dette behovet, og det kan være en god læringsarena når de som skal lære også er spredt geografisk.
I oktober arrangerte Animalia, NMBU og Forsvarets forskningsinstitutt matforsvar-seminar på Adamstuen.
Med gode innspill fra fjorårets deltakere og et program kvalitetssikret av bransjekomiteen, var det midt i september duket for to dager Bransjesamling Spekemat med faglige innlegg, bedriftsbesøk og sosialt samvær i Stavanger.
Nå i høst har MatPrat sendt ut læreverket Matopedia til over 130 000 elever fordelt over hele landet. Bøkene er laget for å dekke Kunnskapsløftet, læreplanen i faget mat og helse og kostrådene fra Helsedirektoratet.
I slutten av april utga forlaget Woodhead Publishing (Elsevier) boken: «New Aspects of Meat Quality From Genes to Ethics».