
Håndboka om klauvskjæring og klauvsjukdommer har kommet i ny utgave. Den er et nyttig oppslagsverk for alle som er interessert i klauvhelse hos storfe. Fotograf: Animalia
Klauvsjukdommer er årsak til cirka 90 prosent av all halthet hos melkekyr. Nå har Håndboka om klauvskjæring og klauvsjukdommer kommet i ny utgave – med detaljerte beskrivelser og bilder.
God klauvhelse innebærer vesentlige dyrevelferdsmessige fordeler fordi klauvsjukdommene ofte er smertefulle. De har også negativ effekt på melkeproduksjon, kjøttproduksjon og fruktbarhet hos dyrene. Derfor vil bedre klauvhelse gi økonomisk gevinst for norsk landbruk.
– Det er utgangspunktet for at vi ønsket å oppdatere denne håndboka og nyte godt av kunnskapen og engasjementet til en av de fremste ekspertene vi har på klauv i Norden og internasjonalt, nemlig Terje Fjeldaas, sier Åse Margrethe Sogstad, spesialveterinær i Helsetjenesten for storfe i Animalia.
Fjeldaas har hatt hovedansvar for innholdet i form av tekst, bilder og illustrasjoner. Men det er Helsetjenesten for storfe i Animalia som utgir boka og vil ivareta innholdet videre.
Boka gir detaljert teoretisk informasjon både om klauvskjæring og de viktigste klauvsjukdommene, men den har fortsatt en praktisk vinkling.
– Vi håper den kan være til nytte i kommunikasjonen mellom dyreeier, rådgiver, klauvskjærer og veterinær. Den kan også brukes i utdannelse av både veterinærer, klauvskjærere og landbruksskoleelever, understreker Sogstad.
Kjøp boka om klauvskjæring og klauvsjukdommer her i Animalias nettbutikk her.