Go'mørning

Forebyggende tiltak sikrer frisk kylling i Norge

Fotograf: Animalia / Magnus Wiig

Norsk slaktekylling har trolig den beste helsesituasjonen i verden. Til daglig tenker vi kanskje ikke over hva dette betyr både for slaktekyllingenes velferd, for bondens økonomi og humør, og i siste instans også for klimaavtrykket.

Alvorlig smittsomme sykdommer er nesten fraværende i Norge. Vi bruker mye ressurser på forebyggende tiltak for å hindre slike sykdommer i å komme inn i norsk slaktekyllingproduksjon. To viktige tiltak er regler og oppfølging ved import av dyremateriale og arbeidet for god biosikkerhet på gårdene.

Stor forskjell i vaksinebruk

Hvis vi ser på situasjonen nedover på det europeiske kontinentet, er den ganske annerledes. Mange alvorlige smittsomme sykdommer er permanent til stede i mange land. I tillegg foregår transport av både daggamle kyllinger og kyllinger for slakt på kryss og tvers over landegrenser.

Forskjellene i helsesituasjonen kommer også til uttrykk gjennom store forskjeller i bruk av vaksiner i Norge sammenlignet med land i Europa. Litt satt på spissen kan man si at vaksiner bruker man mot sykdommer man har gitt opp å bekjempe og utrydde.

I Norge får slaktekyllingen oftest bare én vaksine. Den er mot koksidiose, som skyldes en tarmparasitt. I noen perioder har det også blitt vaksinert mot infeksiøs bursasjuke (IBD, virus). I Mellom-Europa vaksineres slaktekyllingene obligatorisk mot Newcastle disease. I tillegg vaksineres de fleste også mot infeksiøs bursasjuke og infeksiøs bronkitt (IB, virus). Saktevoksende slaktekylling vaksineres i tillegg ofte også mot smittsom hønselammelse (Marek, virus) og noen ganger mot koksidiose.  I driftsopplegg der det brukes koksidiostatika som narasin er det ikke aktuelt å vaksinere mot koksidiose.

    Norge     Danmark     Nederland     Spania  
Koksidiose     Alle   Bare økologiske   En del av de saktevoksende   Noen
Infeksiøs Bronkitt (IB)     Alle vinter, 50 % sommer   Som regel   Som regel
Infeksiøs bursasyke (IBD)    Ved behov   Bare økologiske   Som regel Som regel
Newcastle disease (ND)     Bare økologiske   Alle Ingen informasjon
Marek disease (MD)       De fleste saktevoksende

Som regel

Det vil alltid være besetningens veterinær som vurderer og anbefaler hvilke vaksiner det er behov for. I tillegg kan næringen og myndighetene komme med spesifikke krav til obligatorisk bruk av enkelte vaksiner. Derfor kan det være forskjell i vaksinebruk mellom besetninger i samme land.