– Prosjektene våre spenner seg i stor grad mellom ulike former for måling og forbedring av kjøttkvalitet samt digitalisering i verdikjeden. Overordnet ligger hele veien et ønske om mer kunnskap og forbedringer som leder mot bedre kvalitet, økonomi, dyrevelferd og bærekraft i verdikjeden for kjøtt, sier Torunn Thauland Håseth, Fagdirektør- kvalitet og foredling.
Fagområdet Prosess og produkt hadde i 2022 elleve pågående forskningsprosjekter, hvorav tre ble innvilget i 2022 og ett ble avsluttet. Et av de nye prosjektene er forprosjektet Digislakt, som jobber med tilrettelegging for digitalisering og datautnytting i verdikjeden for storfeslakt. Prosjektet “Enduring Growth!”, som ble offisielt avsluttet i 2022, har undersøkt et stort antall skinker for kvalitetsavvik og sett dette opp mot bl.a. patologiske muskelskader og mulige risikofaktorer knyttet til arv og miljø. Det er foreløpig ikke avdekket noen entydige risikofaktorer, men kartleggingen av genetiske og miljørelaterte risikofaktorer har avdekket noen indikasjoner som vil bli fulgt opp. De siste resultatene publiseres i 2023.
Gjennom sterk fagkompetanse innen kjøttskjæring og analyse av teknologisk kjøttkvalitet var ansatte ved Animalias pilotanlegg for nedskjæring av slakt også i 2022 viktige bidragsytere inn i mange av de pågående forskningsprosjektene. Dette kommer i tillegg måling av kjøttkvalitetsparametere til bruk i griseavl, og til den regelmessige kalkyleskjæringen av gris, storfe og lam, som er viktig både for at Nortura Totalmarked skal kunne lage robuste grunnkalkyler, og i utviklingen av mer automatiserte klassifiseringssystemer.
Animalia har siden 2006 arrangert Bransjesamling Spekemat – en viktig arena hvor den norske spekematbransjen treffes, diskuterer felles erfaringer og utfordringer, og ikke minst har et sosialt samvær. Samlingen arrangeres på et nytt sted i Norge hvert år, og bedriftsbesøk hos lokale spekematprodusenter er et viktig element. Endelig, etter tre år med utsettelser på grunn av pandemien, ble det i 2022 avholdt samling på Røros i november. De rundt 40 deltagerne fikk en dag med faglig påfyll etterfulgt av middag hos Rørosrein. Dagen etter var det bedriftsbesøk hos Røroskjøtt og Nortura sitt anlegg på Tynset.