– Samfunnsdebatten om husdyr er blitt skarpere og mer polarisert. Ny kunnskap og fagformidling fra Animalia blir derfor stadig viktigere for å sette animalsk matproduksjon i et helhetlig perspektiv, sier Ola Nafstad, fagdirektør i Animalia
I juni 2023 skal det vitenskapelige arbeidet som danner grunnlaget for nye kostråd i Norden og Baltikum (NNR2022) presenteres og overleveres Helsedirektoratet. Det er over ti år siden forrige gang denne øvelsen ble gjort, det nye er at i tillegg til ernæring, skal også bærekraft inngå i vurderingene. Alle underlagsartikler og kapitler på næringsstoffer og bærekraft har blitt sendt på høring av NNR- komiteen. Animalia har i samarbeid med MatPrat sendt inn høringssvar på rundt 20 av disse.
Animalia har også engasjerte seg i den offentlige debatten knyttet til dette arbeidet og har i flere kronikker uttrykt bekymring for det faglige grunnlaget og prosessen i arbeidet med kapitlene som omhandler bærekraft.
I løpet av 2022 har Animalia initiert flere analyseprosjekter om energi og næringsstoffer i kjøtt fra de ulike husdyrslagene og egg. Det har resultert i et bedre kunnskapsgrunnlag for vurderinger av kostholdet. Matvaretabellen (MVT) gir en samlet oversikt over energi og næringsstoffer for de vanligste matvarene i norsk kosthold. Næringsinnholdet i matvarene brukes blant annet som datagrunnlag i kostholdsundersøkelser og til helsemyndighetenes vurdering av kostholdet, men også av fagpersoner som vurderer individers eller gruppers næringsinntak samt av matvareindustrien. Det er derfor viktig at næringsinnholdet og matvarene i MVT er oppdatert slik at det speiler det forbrukerne har tilgang til.
I slutten av november arrangerte Animalia i samarbeid med Norsk Landbruksrådgivning Landbrukets bærekraftskonferanse 2022. Her deltok i underkant av 100 personer på workshops innen bærekraftig matproduksjon og ble presentert for en rekke ulike forskningsprosjekter med temaer som omhandlet plante- og husdyrproduksjon.