Norsk landbruk samlet på Landbrukets bærekraftskonferanse

150 deltakere møttes på Landbrukets bærekraftskonferanse 2024 for å dele kunnskap og diskutere løsninger på bærekraftens utfordringer. Gjennom faglige innlegg og panelsamtaler ble forskning, praksis og nye perspektiver satt i sentrum.

Den 27. november ble Landbrukets bærekraftskonferanse arrangert for andre gang, med Animalia, Norsk Landbruksrådgiving (NLR) og Landkreditt som arrangører. Konferansen er en viktig plattform for å formidle forskningsresultater og utforske løsninger som kan styrke bærekraften i norsk landbruk. Årets program inkluderte korte forskningspresentasjoner, overordnede foredrag og en panelsamtale som var ny av året.

– Konferansen er en viktig arena for å vise hvordan forskning kan omsettes til praktiske løsninger, og det er inspirerende å se så stort engasjement blant både deltakere og foredragsholdere, sier Siv Heia Uldal, fagansvarlig ull i Animalia og prosjektleder for konferansen.

Aktuelle prosjekter på 8 minutter

Etter de gode tilbakemeldingene fra den første konferansen i 2022, der korte forskningspresentasjoner ble trukket frem som svært nyttige, inkluderte årets program 15 innlegg på 8 minutter hver. Hver presentasjon ga konkrete eksempler på hvordan teknologi og forskning kan redusere klimaavtrykket og styrke norsk landbruk.

I tillegg tok overordnede foredrag for seg større spørsmål, som EUs bærekraftspolitikk og dens innvirkning på norsk landbruk. Disse temaene bidro til å sette de nasjonale utfordringene i et internasjonalt perspektiv.

Panelsamtale om kosthold og bærekraft

Nytt av året var panelsamtale ledet av Kim Viggo Weiby, fagansvarlig bærekraft i Animalia, der sammenhengen mellom kosthold, bærekraft og matsikkerhet ble diskutert. Panelet bestod av Karianne Spetaas Henriksen (Animalia), Marit Kolby (Oslo Nye Høyskole), Hans Edvard Torp (Landkreditt) og Wenche Westberg (statssekretær for Senterpartiet).

Diskusjonen berørte hvordan kostholdsvaner påvirker både bærekraft og matsikkerhet, og hvilke tiltak som kan styrke en bærekraftig matproduksjon.