- At pinnekjøttet nå har oppnådd geografisk beskyttelse gjør at forbrukeren kan være sikker på at produkter merket Pinnekjøtt fra Norge er 100 prosent norsk og holder høy kvalitet, sier Elin Rasten Brunsdon, som har ledet søknadsarbeidet på vegne av produsentsammenslutningen Pinnekjøtt fra Norge.
Den beskyttede geografiske betegnelsen garanterer at Pinnekjøtt fra Norge er laget fra side av norsk lam eller sau. Den sikrer også at pinnekjøttet er produsert i Norge etter tradisjonell metode og oppfyller krav til kjøttfylde og fettmengde. Pinnekjøttsidene skal også være tilstrekkelig saltet og tørket.
Klare krav til råstoff og prosess
Prosessen med å søke om geografisk beskyttelse startet tilbake i 2010, da engasjerte pinnekjøttprodusenter begynte å diskutere den da pågående priskrigen på pinnekjøtt. De opplevde at tradisjonelt pinnekjøtt konkurrerte mot produkter som ble markedsført som kokeklart pinnekjøtt – det vil si halvtørket "pinnekjøtt" - gjerne av utenlandsk råstoff, ulike stykningsdeler og varierende kvalitet.
- Mange i bransjen mente at det burde stilles krav til blant annet kjøttfylde og minimum tørking for å kalle det pinnekjøtt, i tillegg til krav om å bruke norsk sau og lam, forteller Brunsdon.
Dermed ble produsentsammenslutningen Pinnekjøtt fra Norge etablert, og arbeidet med å oppnå beskyttet geografisk betegnelse startet. Produsentsammenslutningen Pinnekjøtt fra Norge består av:
- Bjorli Fjellmat
- Fatland Jæren
- Finsbråten
- Grilstad
- Mydland
- Nortura
- Ole Ringdal
- Oppdal Spekemat
- Orkla Foods Norge
- Røroskjøtt
- Sunnmøre Kjøtt
- Tind Spekevarer, nå Grilstad