– Det har over tid, og særlig fra 2023, vært en vesentlig økning i antall skitne slaktedyr som leveres til slakteriene. Dette kan påvirke både helse og velferd hos dyrene. Det påvirker mattryggheten i produktene vi spiser og hudkvaliteten på plussproduktene fra slaktingen, forklarer prosjektleder Helle Røer i Animalia.
Fokus på hele verdikjeden
Cleanbulls-prosjektet er et viktig skritt mot en mer kunnskapsbasert og kostnadseffektiv styring av utfordringene knyttet til ureine storfe på norske slakterier. Prosjektet skal bidra til mer bærekraftige produksjonsmetoder, bedre dyrevelferd og økt matsikkerhet.
– Dette kan styrke forbrukernes tillit til norsk storfekjøttproduksjon.
– Mye handler om kunnskapsoverføring og effektive tiltak. Målene i prosjektet skal oppnås gjennom evaluering av tiltak både på gårdsnivå og i slakterier, med fokus på hele verdikjeden fra gård til forbruker. Prosjektet fremmer bedre dyrehelse, økt velferd, høyere produktivitet og forbedret mattrygghet, forklarer Røer.
Helle Røer, Prosjektleder i Prosess og produkt i Animalia. Foto: Animalia / Caroline Roka
Prosjektet åpner med en undersøkelse i andre europeiske land der hensikten er å sammenligne systemer og praksis med norske forhold. Feltundersøkelser skal sammenstilles med eksisterende data for å finne suksessfaktorer for reine storfeleveranser. Intervensjonsstudier skal teste ulike tiltak som skal gjennomføres på gård, samtidig som det gjennomføres kost-nytte-analyser. På gårdene skal velferdsutfordringer kartlegges og bønder støttes til forbedringstiltak i samarbeid med veterinærer og rådgivere.
Om prosjektet CleanBulls
- 4-årig IPN-prosjekt (2025-2028)
- Prosjekteier Animalia
- Prosjektdeltakere Nortura, Fatland, Fjøssystemer, Furuseth, KLF og NMBU
- Totalbudsjett 16,2 millioner
- 7,3 millioner i støtte fra Forskningsmidlene for jordbruk og matindustri (FFL/JA)
Ny teknologi
Når det gjelder mattrygghet, skal dyrenes reinhet og påvirkning på hygienen undersøkes ved bruk av ny teknologi. Cleanbulls skal dokumentere kostnadseffektiviteten av mulige risikoreduserende tiltak. I dag er kategoriseringen av ureine storfe i slakteriene ganske grov. Nye norske automatiserte visjonssystemer testes nå og kan gjøre kategoriseringen mer presis og rettferdig. Et pålitelig system er avgjørende hvis levering av ureine storfe skal inkluderes som en faktor for å redusere bøndenes statlige driftsstøtte under jordbruksavtalen (produksjonstilskuddene).
Ny kunnskap fra prosjektet skal innlemmes i Animalias informasjonstjenester, brosjyrer, revisjonsprotokoller og retningslinjer. Cleanbulls vil også blant annet resultere i e-læringsmateriale for bønder og andre aktører i næringen, oppsummerer Røer.