Når antistoffer påvises i melk, betyr dette at ett eller flere dyr i besetningen har vært utsatt for smitte fra sviknott. Dette påvirker ikke kvaliteten på melk eller leveranse til meieri.
Mattilsynet har kontaktet alle besetninger som har fått påvist antistoffer i tankmelk for å informere om resultatene. De besetningene hvor det er tatt tankmelkprøve, men hvor det ikke er funnet antistoffer, vil også få informasjon fra Mattilsynet.
Se Mattilsynets informasjonsside: Til deg som har anlegg som har testet positivt for antistoffer mot blåtunge i tankmelk
Det er viktig å være klar over at en negativt tankmelkprøve er et øyeblikksbilde. Det betyr at dyr i besetningen (f.eks. okser, kalver, kviger) kan være smittet uten at det gir positivt utslag på prøven. Dyr som eventuelt nettopp har blitt smittet med blåtungevirus vil heller ikke slå ut som en positiv tankmelkprøve, da det tar noe tid før dyrene opparbeider seg antistoffer mot blåtunge. Det kan også ha kommet smitte inn i besetningen etter at tankmelkprøvene ble tatt ut.
Hensiktsmessig å varsle om påvisning
Dersom du har fått beskjed om at det er påvist antistoffer i tankmelk, kan det være hensiktsmessig å varsle både dyrlege og naboer slik at flere er klar over at det har vært smitte i besetningen og i sviknotten i området.
Blåtungevirus kan forårsake omløp, kasting og svakfødte kalver. Viruset smitter ikke fra dyr til dyr, men i besetninger hvor blåtunge er påvist, samt andre besetninger i områder med påvisninger, bør man være forberedt på disse symptomene. Ta kontakt med Mattilsynet ved slike symptomer.
Gir informasjon om utbredelse
Tankmelkprøvene gir mer kunnskap om særlig den geografiske utbredelsen av det pågående blåtungeutbruddet, men også noe om omfanget. Det bidrar til at Mattilsynet og næringen kan iverksette effektive tiltak for å redusere smitterisikoen neste år.
Utbruddet ser foreløpig ut til å være begrenset til enkeltindivider eller et fåtall smittede per besetning.
Testing av avlsokser i besetninger med positiv tankmelkprøve
Avlsokser som har vært smittet kan bli sterile for en periode under og etter infeksjon. Bruk av en smittet okse kan også resultere både i sjuke mordyr og omløp, kasting, svakfødte og smittebærende kalver. For besetninger som driver naturlig bedekning, anbefaler vi å ta en blodprøve av oksen. Det kan også være hensiktsmessig i besetninger der bedekning er gjennomført de siste 6-7 ukene, blant annet med tanke på forsikring.
Ved påvist smitte, anbefaler vi å bruke en annen okse.
Bytt kanyle
Vi anbefaler at alle produsenter i områder med blåtunge legger til rette for at veterinæren raskt og effektivt kan bytte kanyle mellom hvert dyr ved vaksinering, behandlinger eller rutineoppdrag som avhorning. Kanyler og utstyr kan også bidra til smitte mellom dyr.
Ta kontakt med forsikringsselskapet ditt for å finne ut om de tilbyr økonomisk bistand for å kompensere for produksjonstap eller kostnader relatert til blåtungeutbruddet.
Vi vil komme med konkrete råd om aktuelle tiltak for neste år på et senere tidspunkt.
Les også Mattilsynets informasjonsside: Til deg som har drøvtyggere