Hva kan vi gjøre for å forebygge smitte med blåtunge?

Blåtunge er en alvorlig liste 1-sykdom som rammer drøvtyggere som sau, storfe og hjortedyr. Sykdommen skyldes et virus som overføres fra dyr til dyr via ulike arter av insektet sviknott (Culicoides). 

Smitte overføres ikke direkte mellom dyr, men smitte kan overføres vertikalt fra mor til foster eller via sæd. Smitte kan også overføres via utstyr eller kanyler dersom de brukes på flere dyr. I september 2024 ble sykdommen påvist i Norge. Det ble funnet i både sau- og storfebesetninger langs kysten fra Østfold til Rogaland. Det er ofte sauen som blir mest syk og har høyest dødelighet, men også storfe kan vise symptomer og de kan ha redusert melkeytelse og fruktbarhet over en lengre periode.

Ingen kur, men vaksinasjon beskytter

Det finnes dessverre ingen behandling mot viruset, men vi kan beskytte dyrene gjennom vaksinasjon. Det er heller ingen preparater som har dokumentert effekt mot sviknott som et forebyggende tiltak.

Vaksinering er det mest effektive tiltaket vi har. Dette beskytter dyrene mot alvorlig sykdom og død og reduserer smittespredningen ved at det blir kortere periode med virus i blodet. Vaksinering er dessverre ingen garanti fordi også dyr som er vaksinerte, kan bli både syke og spre smitten videre.

Animalia har laget egne anbefalinger for vaksinering av storfe og sau. De finner du her: Vaksinering mot blåtunge

Full effekt av vaksinen (immunitet) begynner 3-4 uker etter grunnvaksinasjonen. Vi vet enda ikke hvordan smittespredningssituasjon vil bli i år. Har du ikke rukket å vaksinere dyrene så har du mulighet til det frem til sen sommer/tidlig høst. Men det er liten vits i å vaksinere dersom dyrene ikke blir immune før i oktober/november. Det er viktig å huske at det kun er friske dyr som skal vaksineres.

Krav og forskrifter ved forflytting av dyr

For å unngå spredning fra steder med blåtungesmitte til steder uten smitte, er det viktig å unngå å flytte smittede dyr. Mattilsynet har revidert blåtungeforskriften og laget en egen veileder. Det er som tidligere en tiltakssone og en vaksinasjonssone. Forskriften regulerer forflytning av livdyr ut av tiltakssonen samt forflytning av dyr i anlegg med positiv test for blåtunge i tiltak- og vaksinasjonssonen (Veiviser: Se hva som gjelder i sonene med blåtunge | Mattilsynet.  

Husdyrnæringa støtter forskriften, men stiller i tillegg noen egne krav og anbefalinger for omsetning av verdifulle dyr av storfe, sau og geit innen tiltakssonen (Blåtunge: Krav ved forflytning av dyr og info om prøvetaking 30.4.–1.12.2025).

Det kan komme endringer i sykdomssituasjonen som kan føre til justeringer i kravene, både de fra Mattilsynet og næringa.

Veterinærinstituttet har utarbeidet kart der en kan se hvor det er påvist blåtunge (Status blåtunge i Norge - Veterinærinstituttet. På samme nettside finner du også kart hvor en kan se risikoen for blåtunge basert på vær og område. Dette er basert på estimater over hvor mange smittesykluser blåtungeviruset kan ha i et område, for en gitt temperaturprognose.

Hvordan beskytte dyrene sine mot sviknott

For å beskytte dyrene mot sviknott er det anbefalt å sette dyrene inn. Sviknotten er mest aktiv ved soloppgang, solnedgang og natt, så ha gjerne dyrene inne kveld og natt om mulig.

Å sette dyrene inn kan være aktuelt for utsatte grupper i utsatte områder. I praksis kan dette være vanskelig, men om mulig sette inn de mest verdifunne dyrene på sensommeren/høsten – hanndyr som skal brukes i avl og drektig storfe/påsettlam. God ventilasjon er viktig.

For unge kalver, spesielt de første to ukene, har man sett økt dødelighet ved blåtungesmitte. Sørg derfor for at kalving foregår innendørs og at kalven får rikelig med råmelk fra moren, da den kan inneholde avgjørende antistoffer.

Det er fint å ha dyrene på tørre og vindutsatte beiter der det er lite knott – fjellbeite eller heibeite er fint. Unngå beiteområder nært vann og vegetasjon som tiltrekker sviknott.

Friske dyr tåler blåtunge bedre. I Nederland er det vist at sau som har blodsugende løpeorm (Haemonchus contortus) har økt sykdomsforekomst og død.

Ull viser seg å gjøre det vanskeligere for sviknotten å bite, så ikke klipp sauene i tiden med mye sviknott.

Vær ekstra oppmerksom på avlsdyrene

Vi anbefaler alle produsenter i områder med blåtungesmitte å være ekstra oppmerksomme på avlsdyrene.

Test avlsoksen din før den skal i aksjon for å forsikre deg at den ikke er, eller har vært smittet i løpet av årets sviknott sesong. En infisert okse vil kunne være midlertidig steril eller ha redusert fruktbarhet, noe som kan resultere i mange tomme dyr og mye omløp. Dersom den nylig har blitt infisert vil den også kunne smitte ethvert hunndyr den pares med, da blåtunge smitter via sæd. Vi anbefaler også at det foretas drektighetsundersøkelse på dyr som er (antatt) drektig da blåtunge øker sannsynligheten for abort, spesielt i tidlig fase av drektigheten.

Også værer blir ofte sterile etter en blåtungeinfeksjon og de kan smitte hunndyr. Denne steriliteten varer ofte i 3-4 måneder. Det er lurt å teste om værene er fruktbare, om det er vanskelig med en sædprøve er det iallfall viktig å sjekke omløp samt ha flere værer tilgjengelige.