Afrikansk svinepestvirus (ASF) er en alvorlig virussjukdom som smitter kun til dyr i svinefamilien. Den er ikke farlig for mennesker. Både ville og tamme svin kan få sjukdommen. Sjukdommen gir høy feber, nedsatt allmenntilstand, blødninger i huden og dødelighet opp mot 100 prosent. ASF kan ikke behandles, og det finnes ingen vaksiner mot viruset. I tillegg er viruset svært motstandsdyktig og kan leve lenge utenfor vertsdyret. Det kan f.eks. leve 1000 dager i frosset kjøtt og 300 dager i tørket kjøtt. Men kjøttet er ikke farlig å spise for mennesker.
Sjukdommen ble første gang påvist i EU i 2014, og siden har den spredd seg til mange EU-land. Fram til påvisningen i Sverige nå, har påvisningene av sjukdommen nærmest Norge vært i Baltikum, Polen og Tyskland.
Mattilsynet og Veterinærinstituttet utreder nå hvilke tiltak som er nødvendige for skjerpet beredskap i Norge. Sammenlignet med Sverige har Norge en veldig liten villsvinpopulasjon, men antallet i Norge øker i områdene langs svenskegrensen.
Les mer:
- Afrikansk svinepest - Mattilsynet
- Smittevernråd (pdf) - Mattilsynet
- Ikke importer grovfôr fra Sverige - Mattilsynet
- Afrikansk svinpest på vildsvin utanför Fagersta – Statens veterinärmedicinska anstalt, Sverige
- Afrikansk svinepest påvist hos villsvin i Sverige – Veterinærinstituttet
- Pressemelding - Jordbruksverket, Sverige
- Aktuelle tiltak ved påvisning av afrikansk svinepest i Norge – Mattilsynet
- Afrikansk svinepest påvist i Sverige - Norsvin
Mattilsynets smittvernråd på ulike språk (pdf)