Mattilsynet ber alle som har drøvtyggere og hjortedyr om å være ekstra oppmerksomme på symptomer på blåtunge og melde ifra til Mattilsynet ved mistanke. Dette gjelder spesielt kystnære områder sør i landet. Det tas forløpende ut prøver i sauehold med mistanke.
Alle dyrehold der det er påvist eller mistanke om blåtunge, er båndlagt. Det betyr at det ikke kan flyttes dyr inn i eller ut av anlegget.
Spredning
Sykdommen skyldes et virus som overføres fra dyr til dyr via ulike arter av insektet sviknott (Culicoides). Smitte overføres ikke direkte mellom dyr, men smitte kan overføres vertikalt fra mor til foster eller via sæd. Smitte kan også overføres ved utstyr eller sprøyter dersom de brukes på flere dyr.
I Norge finnes det flere arter av sviknott som kan overføre smitte mellom dyr. Sviknott som bærer på viruset har høyst sannsynlig spredd seg med vinden til Norge fra Danmark.
Hva betyr utbruddet for deg som sanker sau fra fjellet ned til kysten sør i landet?
Fordi omfanget av infisert sviknott er ikke kjent, innebærer det at vi har en ukjent risiko for smitte til sau som hentes ned fra fjellbeite. Det er likevel noen tiltak man kan gjøre for å beskytte dyra mot smitte, gjennom å gjøre tiltak mot sviknott. Rådene er ikke minst viktige for å redusere konsekvensen av eventuell smitte til besetningen.
Sviknotten er mest aktiv ved soloppgang og solnedgang, og dyra stikkes hovedsakelig utendørs.
- Værlam og andre værer som skal brukes i avl bør oppstalles inne
- De mest verdifulle mordyra bør settes inn
- Hvis man har mulighet bør dyr som ikke skal slaktes i år stå inne på natta
- Velg åpne og tørre beiter utsatt for vind
- Unngå fuktige områder og beiter med skjermende vegetasjon
Symptomer
Symptomene kan være diffuse. Det ikke slik at blå og svullen tunge er så synlig og tydelig som navnet på sykdommen kan indikere. Dersom en eller flere sauer, geiter eller storfe har feber, sår i og omkring munnen og på mulen, kraftig sikling og/eller halthet, kan det være blåtunge.
Denne sauen har hevelser i hodet forårsaket av blåtungesmitte.
Foto: Veterinary Record, Volume: 195, Issue: 4, First published: 15 August 2024, DOI: (10.1002/vetr.4533)
Sauen har sår i munnen forårsaket av blåtungesmitte.
Foto: Veterinary Record, Volume: 195, Issue: 4, First published: 15 August 2024, DOI: (10.1002/vetr.4533)
Blåtungesmitte hos storfe kan medføre hevelser og ømhet i klauvrand.
Foto gjengitt med tillatelse: Uitbraak van blauwtong serotype 3 in Nederland
Normalt er det sauen som får de alvorligste symptomene og det er rapportert høy dødelighet på sau i andre land. Storfe og geit viser ofte mindre tydelige symptomer og kan være friske smittebærere. Lama og alpakka kan også smittes og være bærere av virus; det samme gjelder ville drøvtyggere som rådyr, hjort og elg.
Symptomer på blåtunge
- Feber og redusert allmenntilstand
- Hevelse hode og/eller nakke
- Rennende nese, øyne og/eller sikling
- Sår, skorper, hevelser rundt munn og/eller lepper
- Hevelse og sår på spener/jur
- Hevelse og ømhet i klauvrand
- Halthet
Blåtunge smitter ikke til mennesker.
Ring Mattilsynet på telefon 22 40 00 00 ved mistanke om blåtunge.
Sykdommen er påvist i flere land i Europa det siste halvannet året i et pågående utbrudd, og nå også i Norge. Antistoffer mot blåtungevirus ble sist påvist i Norge i 2009 i forbindelse med et større utbrudd i Europa, uten at det var sjukdomstegn i besetningene.
Se også: