Hvis det oppstår sjukdomstilfeller i kalveflokken, er det viktig å skille ut sjuke kalver. Det er dessuten viktig å komme tidlig til med behandling og sørge for at de får nok væske. Det er anbefalt å beholde mjølka, gi hyppige fôringer og elektrolytter som mellommåltid.
Følgende punkter øker sjansen for å unngå helseproblemer hos kalver:
Fødsel og råmelkstilførsel
- Alle kalver skal fødes på egen binge (eller bås) med tørt og hygienisk miljø.
- Kalvene bør isoleres i kalveboks eller sammen med mor inntil kalven kan ha et godt fôropptak i et fellesbingesystem, og navlen er kontrollert og tørket. Korte navler bør alltid pensles med Jod.
- Nyfødte kalver er mer utsatt for sjukdom om de oppholder seg i ureint miljø. Om kalven virker slapp, suger dårlig eller har tykk navle, bør den snarest mulig behandles av veterinær
- Gi kalven råmelk så snart som mulig etter fødsel – helst innen 2 timer
- Gi all råmelk fra første utmelking før råmelk fra seinere mål
- Gi minst 1,5 dl råmelk /kg levendevekt i løpet av første levedøgn. La kalven drikke det den vil ha, helst 2 liter eller mer til første målet.
- Stol aldri på amming alene som eneste rutine for tildeling av råmelk
- Ha alltid frossen råmelk av god kvalitet i reserve
- Innhold av immunstoffer i råmelk kan måles vha kolostrometer
Fôring
- Fôr kalven i forhold til alder og planlagt tilvekst. En tommelfingerregel for tilvekst på kalver er minimum 100 kg (100 cm brystmål) når den er 100 dager. Melk er hovedfôr fram til 6 uker.
- For å oppnå en daglig tilvekst på 700 g må det fôres 7 liter helmelk per døgn. Dette tilsvarer energiinnholdet i 8-9 liter melkeerstatning (15%).
- Kalver bør tidligst avvennes ved 6-8 uker. Seinere avvenning vurderes dersom det er mye sjukdom og svake kalver i besetningen.
- Melkefôringen må foregå på en slik måte at drikkehastighet og volum ikke overskrider bollerenna og løpens kapasitet. Ved fôring fra bøtte til kalver yngre enn 2 uker er det større risiko for dette dersom det gis mer enn 2 liter per mål. Melka bør være kroppsvarm. Porsjonsstørrelse og temperatur er mindre kritisk ved fôringssystemer som gir lavere drikkehastighet, som f.eks. speneflasker eller kalvebar.
- Fra første leveuke skal kalven ha tilgang til ferskt kalvekraftfôr, friskt vann og fintrevlet, velberget grovfôr. Skift daglig!
- Kalver skal ha tilgang på friskt vann. Vannkilden bør ha kapasitet på min 3 liter/min. Temperert vann fremmer vannopptaket og er særlig viktig hos unge kalver.
- Etter 6 uker kan kalven avvennes når den tar minimum 1 kg kraftfôr.
Oppstalling
- "Alt inn – alt ut" er gunstig. Dette gjør det bl.a. lettere å reingjøre binger mellom innsett.
- Gruppestørrelse: 3-5 kalver er ideelt, maks 10 individer i en gruppe.
- Nok areal er viktig.
- Kalvene bør helst ikke avvennes samtidig med flytting til annet miljø.
- Kalver som står sammen bør være født innenfor samme 2-4 uker.
- Tett liggeunderlag er gunstig og påbudt for kalver < 6 mnd Liggeunderlaget skal være tørt, drenerende og isolerende.
- Ventilasjon er viktig, men unngå trekk.
- Varmelampe kan være aktuelt til nyfødte og/eller sjuke kalver.
- Unngå for høy luftfuktighet, 60 – 80 % anbefales. Kaldt og tørt er bedre enn varmt og fuktig!
- Anbefalt effektiv temperatur hos kalver som er oppstallet inne er 8 – 12 ºC. Tilskuddsvarme kan være aktuelt i avdelinger for kalver yngre enn 4-6 uker.
Annet
- Kalver skal avhornes før de er 6 uker. Friske kalver kan med fordel avhornes ned mot 1 ukes alder
- Alle dyr bør behandles mot lus etter en definert strategi
Det meste av teksten er tatt fra kursserien Go' kalven.