ID: 903S_Gris vektomregning
Versjon: 11
Utarbeidet av: Morten Røe
Godkjent av: Klassifiseringsutvalget
Gyldig fra: 02 feb 2023
1. Hensikt
Regne om slaktevekt fra 100% slik slaktet er presentert på vekt for avregning av slakt. Regne om slaktevekt på flådd gris til slaktevekt for skålda gris, siden alle tilskudds- og avgiftsordninger refererer seg til 98 % vekt, m/hode og forlabber. Målet er å gjøre en korrekt omregning fra 100 % vekt til 98% avregningsvekt, dvs. et slakt uten hode, hale og forlabber.
2. Omfang
Formler for vektomregning av slaktevekt er lagt inn i software i varmvektsterminalene som brukes ved veiing av gris.
3. Ansvar og myndighet
Slakteriene bestemmer selv om de vil bruke omregningsformlene.
4. UtgangsVEKT for omregningen
UtgangsVEKTet for omregningen av slaktevekt er:
Et slakt av kategori 170: GRIS, dvs. et slakt som har vært igjennom SKÅLDING som slakteprosess, 100 % vekt |
5. Resultatmål for omregning
Resultatmål for omregning av slaktevekt er:
98 % vekt av et griseslakt uten hode og forlabber |
Denne vekten benyttes til avregning av slaktet. Det er også denne vekten som dokumenteres i skrottlappen som festes til slaktet.
Formlene er gyldig for kategoriene 170 Slaktegris, 172 Skåldet råne og 176 VAK-gris.
6. Vektomregningsformler i varmvektsterminalene
Følgende omregningsformler ligger i varmvektsterminaler (IHS) og benyttes til beregning av 98 % varmvekt i forbindelse med avregning av slakt:
Formel | Utgangsvekt = 100 % vekt av: | Formel |
1 | UTEN HODE og FORLABBER | AV=0,98 *UTGANGSVEKT |
2 | MED HODE og FORLABBER | AV=0,020808 +0.904296*UTGANGSVEKT |
3 | MED KJEBER og UTEN forlabber | AV=0,64771 +0.94176*UTGANGSVEKT |
4 | Gris flådd u/hode og uten forlabber | AV=2.113144 +0.986517*UTGANGSVEKT |
5 | Purke m/hode u/labber | AV=0,250907 +0,905457*UTGANGSVEKT |
6 | MED HODE og UTEN forlabber | AV=0,000729 +0,912694*UTGANGSVEKT |
7 | MED HODE inkl. HJERNE og UTEN forlabber | AV=-0,0993 +0,9127*UTGANGSVEKT |
8 | UTEN HODE og MED FORLABBER | AV=-0,03822 +0,97274*UTGANGSVEKT |
9 | MED KJEBER og MED FORLABBER | AV=-0,61142 +0,93496*UTGANGSVEKT |
10 | Slakt pusset etter EU standard for gris | AV=UTGANGSVEKT*0,9131 - 1,2491 |
11 | Slakt uten svormaske | AV=UTGANGSVEKT*0,9131 - 1,2491 |
12 | Skålda purke pusset etter EU standard | AV=UTGANGSVEKT*0,8953 + 0,4838 |
Slaktevekter skal avrundes til avregningsvekt med en desimal i henhold til direktiv fra Justervesenet.
7. Vektomregningsformler for vekt i STREKKODE
Vekt som legges ut i strekkode på skrottlapp kalles herved OMSETNINGSVEKT. Utgangspunktet for omsetningsvekten er et slakt pusset etter norsk standard, gris uten hode, hale og forlabber. I strekkoden er oppgitt vekt 98 % av veid vekt i slaktehallen.
8. Merknad:
Nr |
Formel |
For hvem |
1 |
Formel 8 |
benyttes på Nortura Forus |
2 |
Formel 9 |
benyttes av Furuseth |
3 |
Formel 10 |
benyttes av Nortura Tønsberg fra august 2022 for kategori 170 Gris, 172 Skålda råne og kategori 176 VAK gris. Slaktene passerer vekta i henhold til EU definisjon av slaktevekt. |
4 |
Formel 11 |
Benyttes av Furuseth fra 2022. Grisene passerer vekta med forlabber, kjeber og hode uten maske |
5 |
Formel 12 |
Benyttes av Nortura Tønsberg fra august 2022 for kategori 171 Skålda purker. Purkene passerer vekta i henhold til EU definisjon av slaktevekt. F |
9. Versjon:
I versjon 12 er formel 11, fjerning av svormaske endra. Gjelder Furuseth i utgangspunktet.