D: 301P_Klassifisering av slaktegris
Versjon: 19
Utarbeidet av Animalia: Morten Røe
Godkjent av: Klassifiseringsutvalget
Gyldig fra: 05.juli 2021
1.Hensikt: Retningslinjer for klassifisering av slaktegris.
2. Omfang, gjelder: Slakt som vil få kategorinummer 170, 173 og 176. Bruk av klassifiseringsinstrumentene GP7 og Autofom.
3. Ansvar og myndighet: Godkjent klassifisører og aspiranter kan måle med GP7. Slakteriet er ansvarlig for GP7 målingene. Bestemmelse av kjøttprosent med Autofom er gyldig i Norge. ANIMALIA kontrollerer slakteriene.
4. Kategorier: Vi har følgende kategorier for slaktegris:
Tabell 1: Beskrivelse av kategoriene for slaktegris
Nr. |
Kategori |
Kategoribeskrivelse |
170 |
Gris |
Unge dyr, kastrater etter kirurgisk kastrering og hunndyr som ikke har født unger og utviklet jur. |
173 |
Gris flådd |
Flådde slakt av unge dyr, kastrater eller purker.
|
176 |
VAK Gris |
Immunkastrerte hanngriser – hanngriser kastrert med vaksine, se dokument 302P |
Tabell 2: Minimumsvekt for slaktegris med fastsatt kjøttprosent
Nr. |
Kategori |
Navn |
Vektgrense |
|
Nedre |
Øvre |
|||
1 |
170 |
Gris skåldet |
>= 40,1 kg |
= 125,0 kg |
2 |
173 |
Gris flådd |
Ingen spesielle |
|
3 |
176 |
VAK-gris skåldet |
>= 40,1 kg |
= 125,0 kg |
Alle vekter er 98 % varmvekt bestemt ved klassifisering.
5. Kjøttprosentbestemmelse hos slaktegris
5.1.1 Definisjon av kjøttprosent: Slaktenes kjøttprosent er definert i forhold til EU forordning 1197/2006. Kjøttprosent er vekten av kjøtt ved disseksjon av 5 bestemte deler i forhold til bruttovekten av de 5 delene, indrefilet, skinke, bog, kam og side.
5.1.2 Definisjon av kjøttprosent: Klassifiseringsutvalget har vedtatt av Animalia sin kommersielle nedskjæringsmetode MAS fra 2018 er godkjent som metode for bestemmelse av fasit kjøttprosent. MAS kjøttprosenten omregnes til kjøttprosenten bestemt gjennom EU direktiv 1197/2006.
5.1.3 Kjøttprosentbestemmelse kan fastsettes på to måter:
Nr. |
Kjøttprosentbestemmelse |
1 |
GP7. GP7 skal være i godkjent stand ved bruk. Se serviceavtale.
|
2 |
Autofom med norsk likning for kjøttprosent |
3 |
Ved korte tekniske avbrudd med GP7 når ingen andre GP7 er tilgjengelig, kan slakteriet avregne slakt ut fra produsentens tidligere gjennomsnittlige kjøttprosentnivå. Avbruddene skal dokumenteres i slakteriets internkontroll. Anmerkingskode 813 skal brukes ved slik klassifisering. |
Autofom beregner selv slaktets kjøttprosent ut fra godkjent norsk likning. Resultatet inkludert et fettmål og et kjøttmål sendes slalkteriterminalen. For GP7 beregnes slaktets kjøttprosent i slakteriterminalen. Presiserer at displayet bak på GP7 viser IKKE riktig kjøttprosent for slaktet.
5.2 Beregning av kjøttprosent:
5.2.1 Ordinær kjøttprosent
Ny likning for GP7 kjøttprosent gjeldende fra 5. Juli 2021. Følgende data fra GP7 skal brukes: Fett1, Fett2 og Kjøtt2.
Tabell 4: Likning for bestemmelse av slaktenes kjøtt% med GP7
Ny kjøtt % for GP7 =
Gyldig fra: 05. Juli 2021 |
Likning med vekttall for de ulike variablene |
68.1627238680 -0.8444607625*((GP7_FETT1+GP7_FETT2)/2) +0.0694584993* GP7_KJOTT v |
5.2.2 Ordinær kjøttprosent bestemt med Autofom
Tabell 5: Likning for bestemmelse av slaktenes kjøtt% med Autofom3:
Ny kjøtt % for Autofom3 =
Gyldig fra: 05. Juli 2021 |
Likning med vekttall for de ulike variablene |
68.8755 - (R2P5*1.2639) - (R2P8*0.4562) -(R2P10*0.5442) + (R3P5*0.1010) +(R4P3*0.2543) |
5.2.3 Avrundingsregler når det gjelder kjøttprosent
Beregnet kjøttprosent avrundes til nærmeste HELTALL ut fra reglene, 0,500 oppover og 0,499 nedover. Kjøttprosenter lavere enn 48 settes til 48 % og verdier høyere enn 68, settes til 68 %.
Tabell 6: Laveste og høyeste kjøttprosent ved kjøttprosentmåling
|
Laveste |
Høyeste |
Kjøttprosent: |
48 % |
68 % |
5.2 Avvikende kjøttprosenter.
5.2.1 Ekstreme måleverdier: Slakt som ikke har måleverdier med GP7 innenfor ekstremverdiene i tabell 7, vil få sin kjøttprosent satt til 60 %. Slaktene får anmerkingskode 311.
Tabell 7: Akseptable GP7 måleverdier ved måling med GP7
Variabel |
Minimumsverdi |
Maksimumsverdi |
Fett 1 |
5,0 |
50,0 |
Fett 2 |
5,0 |
50,0 |
Kjøtt 2 |
25,0 |
100,0 |
Totif |
0,0 |
50,0 |
Differanse Fett2 – Fett1 |
-10,0 |
10,0 |
5.2.2 Kjøtt% ikke målt: Slakt som ikke lar seg måle på grunn av kassasjoner/ amputasjoner, skal gis en skjønnsmessig fastsatt kjøttprosent. Slaktene gis anmerkingskode 312.
5.2.3 Flådd gris, kategori 173: Det gjelder ingen krav om kjøttprosent eller klasse. Alle slakt får samme varenummer.
6. Klassesystem for kategori 170 og 176:
Kategori Gris og VAK-gris har 5 klasser. Vi har følgende sammenheng mellom Klasse og kjøttprosent:
Tabell 8: Sammenheng mellom klasse og kjøttprosent
Klasse |
Kjøttprosent gruppe |
Klasse S |
60 – 68 |
Klasse E |
55 – 59 |
Klasse U |
50 – 54 |
Klasse R |
48 – 49 |
Klasse P- |
Avmagrete slakt, ingen krav til kjøttprosent |
Avmagra gris: Klassen P- skal brukes for avmagrete slakt. Målt kjøttprosent, svært høy, samsvarer ikke med hvordan slaktets presenterer seg under klassifiseringen.
7. Ulike varianter for gris:
Variant er en fellesbetegnelse for rasekombinasjon, økologisk produksjon og nødslakt. Variant er dokumentert i siste posisjon av de 6 sifrene i varenummeret, se dokument 340S.
Tabell 10: Ulike varianter av kategori GRIS
Navn Variant |
Beskrivelse av de ulike varianter av Slaktegris: |
Ordinær |
Ingen spesielle krav til opphav. Kan være Landsvin (L), Yorkshire (Y), 50% Landsvin og Yorkshire (LY) eller Norhybrid (LYL) med 75% L. |
Norham |
Er KLF sin trerasekrysning. Grisene består av 25 % Landsvin, 25 % Yorkshire og 50 % Hampshire. |
Ordinær m/kjeber |
Samme rasekombinasjon som Ordinær (0); Med kjeber innebærer at spekket over slaktets hode henger igjen på slaktet i det slaktet blir veid. |
Noroc |
Noroc er Norturas trerasekrysning. Grisen består av 25 % Landsvin, 25 % Yorkshire og 50 % Duroc. |
Nødslakt |
Avlivet utenfor slakterianlegget. Medfølger veterinærattest. Slaktene flåes. |
Økologisk |
Slakt produsert på Debio, økologisk godkjente gårder. Debio er ansvarlig for godkjenning og forvaltning av Ø-merket. |
8. Referanser
EU sin forordning om disseksjon, 1197/2006.