ID: 042S_Klassifiseringsresulat endringer
Versjon: 4
Utarbeidet av: Morten Røe, 12. oktober 2012
Godkjent av: Klassifiseringsutvalget
Gyldig fra: 19. oktober 2007
1. Hensikt: Beskrive rutinene ved endringer i klassifiseringsresultatet.
2. Omfang: Endring i klassifiseringsresultatet kan kun skje som følge av klassifiseringskontroll, reklamasjon, etterkontroll og kalibrering. Hvis det av andre årsaker kan påvises uriktig klassifiseringsresultat, skal det søkes ANIMALIA om rett til å endre klassifiseringsresultatet. Slike forhold skal være grundig dokumentert.
3. Ansvar og myndighet: Kun ANIMALIA kan iverksette omklassifisering, dvs. endring av klassifiseringsresultat.
Klassifiseringen skal gjennomføres av en godkjent klassifisør eller den han/hun bemyndiger. Bemyndigelsen skal være skriftlig. Kun slakteriets sertifiserte klassifisører har myndighet til å fastsette slaktetenes slaktkategori, klasse/ kjøttprosent og fettgruppe. ANIMALIA sine klassifiseringskonsulenter, kan overprøve og endre slakteriets klassifisør sitt klassifiseringsresultat, dvs. både slaktkategori, klasse/kjøttprosent og fettgruppe.
4. Endringsprosedyre
4.1 Vedtaksprosess: Gjennom klassifiseringskontroll, kalibrering, reklamasjons- og/eller etterkontroll er det blitt fastslått avvikende klassifisering. Hvis det av andre årsaker kan slås fast at klassifiseringsresultatet ikke er riktig, kan slakteriet søke ANIMALIA om å få endre klassifiseringsresultatet. Søknaden skal være grundig dokumentert. Alle endringer ved klassifiseringskontroll, kalibrering, reklamasjons- og/eller etterkontroll skal dokumenteres både på Kontroll- og Rapportskjema.
4.2 Endring av klassifiseringsresultat:
Nr. | Følgende forhold skal endres | |
1 | Kategori | Alle kategoriavvik skal rettes opp |
2 | Klasse | Alle avvik større/lik to klasser endres uansett. Hvis total avviksprosent overstiger 20 % og mer enn 50 % av alle avvik er avvik i samme retning, skal også alle enkle avvik korrigeres. |
3 | Fettgruppe | Alle avvik større/lik to fettgrupper endres uansett. Hvis total avviksprosent overstiger 20 % og mer enn 50 % av alle avvik er avvik i samme retning, skal også alle enkle avvik korrigeres. |
4.3 Dokumentasjon: Alle pålagte endringer anmerkes i kolonne ANMERKNING med bokstavene KA for kategori, bokstavene KL for klasse og bokstaven F for fettgruppe.
4.4 Stikkprøvekontroll: ANIMALIA gjør stikkprøvekontroller på innrapporterte avregningstransaksjoner for å ettersjekke at påleggene er etterkommet.
Dokumentreferanse
040P Klassifisering_kontroll