Proteinkvalitet

Ifølge norske helsemyndigheter, bør kostholdet vårt bestå av en balanse mellom fett, karbohydrater og proteiner. Proteiner er kroppens byggesteiner og har mange viktige funksjoner. Proteinbehovet dekkes ved å spise variert, og et typisk norsk kosthold dekker behovet for proteiner for de fleste. Men det kan være store forskjeller på proteininnhold og – kvalitet i ulike matvarer.

Akkurat som det finnes ulike typer karbohydrater og fettsyrer, finnes det også mange ulike proteiner. Proteiner er bygd opp av lange kjeder av aminosyrer. Det er innholdet og rekkefølgen av aminosyrer som avgjør hva slags funksjon og egenskap proteinet har. Noen aminosyrer kan vi ikke lage selv og må tilføres gjennom kostholdet. Disse kalles essensielle aminosyrer. De øvrige aminosyrene som menneskekroppen trenger, kan den selv lage. Disse kaller vi ikke-essensielle aminosyrer. Myndighetene anbefaler at 10-20% av energien i kostholdet bør komme fra proteiner. Da vil behovet for essensielle aminosyrer også være dekket for de aller fleste.

Proteinkvalitet

Proteiner finnes i mange forskjellige matvarer, men kvaliteten på proteinet kan variere betydelig. Proteinkvaliteten er avhengig av mengden, sammensetningen og biotilgjengeligheten av de ulike aminosyrene. Biotilgjengelighet omfatter tre ulike faktorer i mat som kan påvirke utnyttelsen av aminosyrene:

  1. Fordøyelighet: Som beskriver absorbsjonen eller opptaket av en aminosyre
  2. Nyttbarhet: i hvilken grad en aminosyre, hvis den blir tatt opp i tarmen, blir tatt opp i en form som kroppen kan nyttiggjøre seg.
  3. Fravær av det som ofte kalles antinæringsstoffer. Det vil si stoffer i maten som kan begrense nyttegraden av aminosyren.

Sammensetningen og innholdet av de essensielle aminosyrene er generelt bedre i animalske matvarer enn i matvarer fra planter. Animalske proteiner har også høy biotilgjengelighet og derfor generelt høyere proteinkvalitet.

Av planteprodukter er kornprodukter, belgfrukter og nøtter gode proteinkilder. Disse har allikevel generelt lavere proteinkvalitet enn animalsk protein fordi enkelte essensielle aminosyrene finnes i begrensede mengder i de ulike planteproteinene. Ved å kombinere f.eks. kornprodukter og belgfrukter, kan man oppnå høyere proteinkvalitet. Dette krever imidlertid at man har god kunnskap om de ulike kildene til aminosyrer og hvordan man setter sammen de ulike matvarene for å få best mulig proteinkvalitet.

Gode kilder til fullverdig protein i norsk kosthold er egg, melk og meieriprodukter, kjøtt og fisk. Soyabønner og potet inneholder også proteiner av høy kvalitet.

Kilder

FAO, WHO, UNU. Protein and Amino Acid Requirements in Human Nutrition: Report of a Joint FAO/WHO/UNU Expert Consultation. Geneva; 2007 3. FAO.

Dietary Protein Quality Evaluation in Human Nutrition. Report of an FAO Expert Consultation. Vol 92.; 2013

Geirsdottir OG, Pajari AM. Protein – a scoping review for Nordic Nutrition Recommendations 2023. Food & Nutrition Research 2023, 67:10261. http://dx.doi.org/10.29219/fnr.v67.10261

Blomhoff R, Andersen R, Arnesen EK, Christensen JJ, Eneroth H et al. Nordic Nutition Recommendations 2023. København. Nordisk Ministerråd, 2023