401P Småfe, klassifiseringsprinsipper

ID: 401P_Klassifiseringsprinsipper småfe
Versjon: 19
Utarbeidet av Animalia: Morten Røe
Godkjent av: Klassifiseringsutvalget
Gyldig fra: 1. juli 2024

1. Hensikt: Beskrive regelverket for klassifiseringen av småfe.

2. Omfang: Gjelder klassifisering av alle småfeslakt.

3. Ansvar og myndighet: Slakteriene i klassifiseringsordningen skal følge regelverket. Animalia kontrollerer at slakteriet følger prosedyrene.

4. Klassifisering 

Det gjelder et generelt krav om klassifisering av alle småfeslakt. For alle slakt skal det fastsettes Kategori, Klasse og Fettgruppe.

4.1 Kategori

Klassifisør fastsetter kategori ut fra alder og kjønn.

Tabell 1: Følgende slaktkategorier er tillatt brukt

Nr.

Kategori

Kode

Navn

Nr.

Kategori

Kode

Navn

1

180

U

Ung sau

5

185

V

Vær

2

181

S

Sau

6

186

I

Geit

3

182

 

Dielam

7

187

J

Kje

4

183

L

Lam

 

 

 

 

Per definisjon er alle småfe født 15. april i fødselsåret, med unntak av Geit og Kje som per definisjon er født 1. mars i fødselsåret.

4.2 Klasse

Det er obligatorisk å lengdemåle alle slakt.

Tabell 2: For all sau og geit skal følgende 15 klasser brukes

Hoved-klasse:

 

E

 

U

 

R

 

O

 

P

Klasse:

E+ E  E-

U+ U  U-

R+ R   R-

O+ O  O-

P+  P   P-

Alle 15 klasser er tilgjengelige i alle kategoriene.

4.3 Fettgruppe

 Tabell 3: For sau og geit er følgende 15 fettgrupper tillatt brukt

Hoved-fettgruppe:

1

2

3

4

5

Fettgruppe:

1-  1  1+

2- 2  2+

3- 3  3+

4- 4  4+

5- 5  5+

 Alle 15 fettgruppene er tilgjengelige for alle slaktkategoriene.

Dokumentreferanse

EU reguleringer No 2137/92 og No 461/93