ID: 401P_Klassifiseringsprinsipper småfe
Versjon: 19
Utarbeidet av Animalia: Morten Røe
Godkjent av: Klassifiseringsutvalget
Gyldig fra: 1. juli 2024
1. Hensikt: Beskrive regelverket for klassifiseringen av småfe.
2. Omfang: Gjelder klassifisering av alle småfeslakt.
3. Ansvar og myndighet: Slakteriene i klassifiseringsordningen skal følge regelverket. Animalia kontrollerer at slakteriet følger prosedyrene.
4. Klassifisering
Det gjelder et generelt krav om klassifisering av alle småfeslakt. For alle slakt skal det fastsettes Kategori, Klasse og Fettgruppe.
4.1 Kategori
Klassifisør fastsetter kategori ut fra alder og kjønn.
Tabell 1: Følgende slaktkategorier er tillatt brukt
Nr. |
Kategori |
Kode |
Navn |
Nr. |
Kategori |
Kode |
Navn |
1 |
180 |
U |
Ung sau |
5 |
185 |
V |
Vær |
2 |
181 |
S |
Sau |
6 |
186 |
I |
Geit |
3 |
182 |
|
Dielam |
7 |
187 |
J |
Kje |
4 |
183 |
L |
Lam |
|
|
|
|
Per definisjon er alle småfe født 15. april i fødselsåret, med unntak av Geit og Kje som per definisjon er født 1. mars i fødselsåret.
4.2 Klasse
Det er obligatorisk å lengdemåle alle slakt.
Tabell 2: For all sau og geit skal følgende 15 klasser brukes
Hoved-klasse: |
E |
U |
R |
O |
P |
Klasse: |
E+ E E- |
U+ U U- |
R+ R R- |
O+ O O- |
P+ P P- |
Alle 15 klasser er tilgjengelige i alle kategoriene.
4.3 Fettgruppe
Tabell 3: For sau og geit er følgende 15 fettgrupper tillatt brukt
Hoved-fettgruppe: |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
Fettgruppe: |
1- 1 1+ |
2- 2 2+ |
3- 3 3+ |
4- 4 4+ |
5- 5 5+ |
Alle 15 fettgruppene er tilgjengelige for alle slaktkategoriene.
Dokumentreferanse
EU reguleringer No 2137/92 og No 461/93