Animalia AS er stiftet
Fra 1. januar 2018 skilte Animalia sin virksomhet ut i et eget aksjeselskap. Selskapet, Animalia AS, eies av Nortura SA og Kjøtt- og fjørfebransjens Landsforbund (KLF) i felleskap. Animalia AS overtar ansvar og oppgaver som tidligere ble utført av Animalia.
Bilde: På ekstraordinær generalforsamling 20. september ble Animalia AS stiftet. Representanter for de tre involverte partene signerte aktuelle dokumenter. Rolf G. Fjeldheim (for Animalia AS), Ståle Gausen (for Kjøtt- og fjørfebransjens Landsforbund - KLF), Egil Olsvik (for Nortura SA).
Onsdag 20. september ble det avholdt ekstraordinær generalforsamling og stiftelsesmøte i Animalia AS etterfulgt av styremøte. Det nye styret ansatte Tor Arne Ruud som administrerende direktør i selskapet. Ruud er i dag direktør i Animalia. Frem til nyttår arbeidet styret med å rigge det nye selskapet som var operativt fra 2. januar 2018.
Eierskapet til det nye selskapet fordeler seg med 66 % til Nortura SA og 34 % til KLF. Animalia AS får et styre bestående av 6 aksjonærvalgte styremedlemmer samt to ansattrepresentanter, og egenkapitalen vil fra starten være 6 millioner kroner.
Animalias seks kjerneområder videreføres samtidig som innhold og ambisjonsnivå konkretiseres i en ny forretningsplan. I tillegg til de generiske, bransjenøytrale aktivitetene vil Animalia AS ha inntekter fra forskningsfinansiering og salg av produkter og tjenester.
Rolf G. Fjeldheim (styreleder) og Ståle Gausen (nestleder) understreker at kjernen i Animalia AS fortsatt vil være bransjenøytralt arbeid, finansiert av omsetningsavgift for kjøtt og egg. Ny selskapsform påvirker ikke Omsetningsrådets rolle som premissleverandør for hvilke faglige generiske tjenester Animalia AS skal utføre.
– Vi er fornøyde med at vår felles intensjon om å styrke og videreutvikle det faglige bransjenøytrale samarbeidet nå er realisert. Å skille ut Animalia organisatorisk fra markedsregulator Nortura og etablere et eget selskap har vært et nødvendig grep for å utvikle selskapet videre. Animalia AS skal bidra til at det faglige tilbudet og nytteverdien for norsk kjøtt- og eggproduksjon skal styrkes for alle aktører langs hele verdikjeden, sier Fjeldheim og Gausen.