Selvforsyningsgraden ligger på ca. 47 prosent, men varierer fra år til år avhengig av avlingene og omfanget av grensehandel. Det betyr at litt over halvparten av det vi spiser er importert.
For meieri, kjøtt og egg er vi stort sett selvforsynte med en selvforsyningsgrad på over 90 prosent inkludert grensehandelen. For vegetabilske varer har vi betydelig lavere norskandel, med unntak av potet som ligger på rundt 75 prosent, grønnsaker som ligger på rundt 50 prosent og korn som ligger på ca. 30 prosent.
Matvaregruppe |
Energiinntak i % |
Norskandel i % |
Korn og kornprodukter |
28 |
32 |
Sukker |
10 |
1 |
Plantefett |
7 |
0 |
Kakao, nøtter, belgvekster |
6 |
0 |
Potet |
4 |
75 |
Frukt og nær |
4 |
6 |
Grønnsaker |
2 |
48 |
Grensehandel |
1 |
0 |
Vegetabilsk totalt |
62 |
21 |
Meieri |
20 |
92 |
Kjøtt |
13 |
92 |
Egg |
1 |
99 |
Fisk |
2 |
80 |
Grensehandel |
1 |
0 |
Animalsk totalt |
37 |
88 |
Totalt |
100 |
47 |
Tabell: Energiintak og norskandel for ulike matvaregrupper (gjennomsnitt fra 2020-2022). Kilde: Utviklingen i norsk kosthold 2022 og beregninger utført av Animalia.
Matvarer fra animalske kilder (meieri, kjøtt, egg og fisk) utgjør ca. 37 prosent av kaloriene vi får i oss, og knappe 90 prosent av dette er produsert i Norge. På den annen side er om lag 62 prosent av kaloriene vi spiser fra vegetabilske produkter, men av dette er bare ca. 1/5 produsert i Norge.
Som et gjennomsnitt over 3 år (2020-2022) ligger selvforsyningsgraden på ca. 47 prosent inklusive grensehandel. Om lag 82 prosent av den totale fôrrasjonen til alle landbaserte husdyr samlet sett er norskprodusert, mens 18 prosent er basert på importerte råvarer. Korrigerer man for denne importen går selvforsyningsgraden ned til ca. 39 prosent.