ID: 701P_Merking av slakt
Utgave: 12
Utarbeidet av: Morten Røe, 25. mars 2011
Godkjent av: Klassifiseringsutvalget
Gyldig fra: 04. april 2011
1. Hensikt: Beskrive standard merking av slakt som er slaktet på slakteri som er med i klassifiseringsordningen.
2. Omfang: Gjelder alle slakterier og alle slakt som er slaktet på slakteri i Klassifiseringsordningen. Omfatter merking av alle slakt slaktet på anlegg som er med i klassifiseringsordningen.
3. Ansvar og myndighet: Klassifiseringsutvalget har ansvar for merkesystemer for helt slakt. Slakteriet har ansvar for å gjennomføre korrekt merking. ANIMALIA's sine klassifiseringskonsulenter har ansvar for å kontrollere at slaktene er korrekt merket.
4. Merkesystem: Obligatorisk merking av alle slakt med skrottlapp. Vi har følgende regler:
Omsetningsform | Dyreslag | Antall skrottlapper |
Slakt som kvartes: | Storfe, inkl. Kalv, som skal kvartes: Purke, Råne og Hest | 4 skrottlapper, 1 lapp pr kvarting |
Slakt som kløyves: | Gris og Kalv klasse P-, P og P+ | 2 skrottlapper, 1 lapp pr halvdel |
Slakt som omsettes som hele: | Småfe og Kalv | 1 skrottlapp |
Det kan gjøres unntak fra gjeldende merkereglement, men skal avtales med ANIMALIA i hvert enkelt tilfelle.
Ekstra sett med skrottlapper: slakt til OBS, RETUR, FORSØK etc.
5. Tidsrom for merking
Skrottlapp skal henge på slaktet helt fram til skjærebordet. Det er strengt forbudt å skifte skrottlapp som et ledd i omsetning av helt slakt.