404S Lam og Dielam, kategoribeskrivelse

ID: 404S_ Kategoribeskrivelse
Versjon: 18
Utarbeidet av Animalia: Morten Røe
Godkjent av: Klassifiseringsutvalget
Gyldig fra: 1. juli 2024

1. Omfang: Gjelder kategoriene Lam og Dielam.

2. Beskrivelse:

Tabell 1: Beskrivelse av kategori Lam

Kategorinavn: Lam    Kategori nr. 183 

Brukes på unge slaktedyr av begge kjønn.

Alder:
Alle slaktedyr i fødselsåret og frem til 15. april året etter.

Fra og med 15. april skal slakt med dokumentert alder under 12 måneder ha kategori Lam. Alder skal dokumenteres med data fra sauekontrollen eller attest fra veterinær.

Veiledning:
Blålige leddflatene. I tilfeller hvor leddflatene er noe avfarget, men hvor klassifisøren med stor sikkerhet har fastslått at slaktedyret er under 12 måneder, skal kategori være Lam.

Fettfarge: Slakt med gul fettfarge anmerkes med GF på skrottlappen.

Vekt: Ingen krav.

Brunst skal ikke forekomme (jfr Vær).

 Tabell 2: Beskrivelse av kategori Dielam

Kategorinavn: Dielam       Kategori nr. 182 

Brukes på svært unge slaktedyr med lys kjøtt- og fettfarge.

Preg:
Svært ungt preg. Krav til stor kjøttfylde. Korte og kompakte slakt.

Lys fettfarge. Ingen avvik på smak, lukt og farge.

Alder:
Inntil 3 måneder.

Veiledende kjøttfylde og vekt:

-     Kjøttfylde: Klasse R og høyere.

-     Vekt: ca. 10 kg – ca. 17 kg.

Dielam er intensivt fôra slaktedyr som hovedsakelig har hatt tilgang på melk og kraftfôr.