Fagstoff

Fenalår fra Norge

Fenalår fra Norge mottok Beskyttet geografisk betegnelse den 12. oktober 2012, etter flere års samarbeid mellom en sammenslutning av uavhengige norske fenalårprodusenter, Animalia som prosjektleder, ...
Les mer

Hvor ble det av spekeskinkegrisen?

For noen tiår siden hadde vi en gris i Norge som kan kalles spekeskinkegris. Disse ble blant annet fôret opp på skyller fra husholdningen til de ble store og fete. Størrelsen var det ikke noe å si på ...
Les mer

Høyttrykk av spekepølser fungerer

Animalia tok med prøver av ulike spekepølser til høytrykksbehandling i Spania. Høytrykkbehandling endret ikke produktene negativt sensorisk, men riktig valg av type innpakking og merking er første ...
Les mer

Ikke lenger sinke på skinke

Noen vil ha ramsalt spekeskinke, andre vil ha skinken fløyelsmyk og mild. Uansett preferanse vil de ha skinken omtrent lik hver gang.
Les mer

Lag ditt eget fenalår

For å lage et godt fenalår er det viktig at du har tilgang til et rom eller et skap hvor temperaturen helst kan holdes under 4 grader mens saltingen pågår. Tørkingen i etterkant kan skje på på mange ...
Les mer

Langtidsmodnet spekeskinke

Norsk kjøttbransje bruker nå forskning for å forbedre langtidsmodne norske spekeskinker. Enzymgris heter prosjektet som nå går inn i sluttfasen.
Les mer

Mugg og spekemat

Mugg i spekematproduksjonen kan gi dårlig kvalitet, økte produksjonskostnader og være årsak til helseproblemer hos forbruker. Hvordan skal spekematprodusentene møte disse utfordringene?
Les mer

Norsk spekeskinke - er det bare oversaltet kjøtt ?

Stjernekokker, landsdekkende aviser og landbruksministeren selv har uttalt seg om spekeskinke i det siste. Men hva er egentlig forskjellen på norsk spekeskinke og for eksempel Parmaskinke? Og hva ...
Les mer

Opptak og utjevning av salt i spekeskinke

Norske spekeskinker oppfattes av mange å være svært salte og av ujevn kvalitet. Ved å finne egenskaper ved skinkeråvarer som er viktige for saltopptaket, kan produsentene av spekeskinke sortere ...
Les mer

Salting av spekeskinke

Saltingen er en av de viktigste delprosessene ved speking av skinke. Under saltingen diffunderer saltet innover i skinkene samtidig som kjøttsaft trekkes ut. Salteprosessen påvirkes blant annet av ...
Les mer