Spekemat

Fagområder:
Slakt-, kjøtt- og eggkvalitet
Spekemat

I over tusen år har spekemat vært en del av norsk matkultur. Det hele begynte med at det var små muligheter for å oppbevare ferskt kjøtt og etter slakting ble kjøttet saltet eller røkt og deretter hengt til tørk på stabburet.

Animalia har som mål å være Nord-Europas fremste fagmiljø på spekemat. Med spekemat tenker vi på et helt eller utbenet produkt, av hel muskel som er saltet og tørket/speket, for eksempel fenalår og spekeskinke.

Animalia leder og deltar i flere prosjekter innen spekemat. Vi holder kurs og bransjesamlinger og gjør oppdrag for både industri og småskalaprodusenter av spekemat. På disse nettidene har vi samlet  informasjon om spekeskinke og fenalår, om våre prosjekter og  aktivitet på fagområdet spekemat.

 

Våre prosjekter innen spekemat

Enzymgris II
Enzymgris II (revidert) har som mål å kartlegge effekten av råstoff (alder og rase) og produksjonsprosess av langtidsmodnet spekeskinke.

FenaFunn
FenaFunn skal kartlegge råvarekvalitet fra sau og lam og å utvikle et fenalår som tilfredsstiller kravene til ”Fenalår fra Norge”.

Fenalår fra Norge
”Fenalår fra Norge” har søkt om beskyttet geografisk betegnelse for ”Fenalår fra Norge”.  Utkast til forskrift om beskyttelse ferdigstilles nå i et samarbeid mellom Animalia og sammenslutningen, KSL Matmerk og Mattilsynet.

 

Artikler om spekemat

Spekeskinker til Spania
Prosjektet "Enzymgris II" har som mål å gjera dei norske spekeskinkene betre og i den sammenheng vart det sendt ferske skinker til Spania for foredling der.

Ikke lenger sinke på skinke
Noen vil ha ramsalt spekeskinke, andre vil ha skinken fløyelsmyk og mild. Uansett preferanse vil de ha skinken omtrent lik hver gang.

Unik gris og modne spekeskinker

På Haugland gård har de griser av rasen ”Norsk Gammeltypisk Gris”. Ut av det blir det helt spesielle spekeskinker.

Mugg og spekemat
Mugg i spekematproduksjonen kan gi dårlig kvalitet, økte produksjonskostnader og være årsak til helseproblemer hos forbruker. Hvordan skal spekematprodusentene møte disse utfordringene?


Publisert: 11.10.2012