Prøvetaking slakt

Fagområder:
Mattrygghet
Bransjeretningslinjer
Skitne slaktedyr

Videoen nedenfor viser standard prøvetaking for mikrobiologisk analyse for slakt. Det er i henhold til Bransjeretningslinje for hygienisk råvarekvalitet. Videoen er finansiert av NMKL.

Klikk på Youtube-lenken

Engelsk versjon

Det skal være samleprøver fra 5 kalde slakt. 

1. Anskaff rett utstyr; sterile kluter 10x10 cm, peptonvann, stomackerposer, vanlig plastposer/ brødposer. 

2. Vreng en stor plastpose over armen, slik at en steril innside kommer ut.  

3. Ta tak i en klut. Unngå å skitne til innsiden av posen der klutene er. 

4. Hell på 10 ml peptonvann på øyemål, slik at kluten blir fuktig. Ikke la flasketuten komme i kontakt med kluten. 

5. Svabre områder i henhold til figur (ulike områder for gris og storfe/sau). Bruk kraft og dra kluten fram og tilbake over ca 10 x 10 cm for hvert område. 

6. Alle tre områder svabres med samme svaber. Start med de minst forurensede områdene.

7. Putt kluten i en stomackerpose uten å ta med hånden inni posen. Gjør det samme med 5 slakt og legg klutene i hver sin stomackerpose.

8. Merk posen og lukk den,

9. Dersom prøvene ikke kan analyseres med det samme, oppbevares de ved + 4 °C i maksimalt 24 timer.


Publisert: 20.04.2016