Næringsstoffer i svinekjøtt

Fagområder:
Kjøtt og egg i kostholdet
Ernæring
Næringsstoffer
Svinekjøtt

Svinekjøtt er det kjøttslaget vi spiser mest av i løpet av et år. Fysiologisk sett er det en mellomting mellom kylling og storfekjøtt. Dette gjenspeiler seg også i næringsinnholdet.

Mens det er overvekt av lyse muskelfibre i kylling og kalkun, og røde muskelfibre i storfe og sau, så inneholder svinekjøtt en blanding av både lyse og røde muskelfibre. Dette er lett å se med det blotte øye, ved at fargen på svinekjøttet er lysere enn kjøtt fra storfe og lam. Mørningstiden til svinekjøtt er også en mellomting mellom den raske mørningstiden til fjørfe og den langsomme mørningstiden til storfe.

De energigivende næringsstoffene

Fettinnholdet i svinekjøtt varierer mellom stykningsdelene. Mens ribbe og bacon har fettinnholdet på +/- 40 %, ligger ytrefilet og flatbiff under 2 % fett. Proteininnholdet varierer til gjengjeld mye mindre, og ligger hovedsakelig mellom 14 og 22 % i utilberedte produkter. I ferdig tilberedte produkter ligger det høyere og kan i enkelte tilfeller utgjøre mer enn 30 %. Som for proteiner fra alle andre kjøttslag, har også svinekjøtt høy biologisk verdi, som betyr at de i stor grad inneholder de samme proteinene som kroppen vår trenger for å bygge og vedlikeholde muskler og vev.

Vitaminer og mineraler

Ferdig tilberedt skinkestek eller svinekoteletter har et høyt innhold av proteiner, fosfor og vitaminene B1, B3 og B6. I tillegg er de en kilde til vitamin B12, kalium, sink og selen.

Tabellen viser innholdet av de ulike næringsstoffene i 100 g tilberedt skinkestek og svinekoteletter.

 

Matvare

 

Svinekotelett

Skinkestek

Energi

Kcal (kJ)

240 (1005)

186 (783)

Fett

g

12,7

6,7

- Mettet fett

g

4,6

2,2

- Enumettet fett

g

5,3

2,8

- Flerumettet fett

g

1,6

1

Kolesterol

mg

63

68

Karbohydrater

g

0

0

Tilsatt sukker

g

0

0

Kostfiber

g

0

0

Protein

g

31,5

31,5

Vitamin A

RAE

6

4

Retinol

µg

6

4

Beta-karoten

µg

0

0

Vitamin D

µg

0,2

0,2

Vitamin E

alfa-TE

0,7

0,7

Vitamin B1 (tiamin)

mg

0,51

0,58

Vitamin B2 (riboflavin)

mg

0,13

0,17

Vitamin B3 (niacin)

mg

8,4

7,6

Vitamin B6

mg

0,64

0,64

Folat

µg

0

0

Vitamin B12

µg

0,4

0,4

Vitamin C

mg

0

0

Kalsium

mg

6

6

Jern

mg

1,4

1,4

Natrium

mg

500

500

Kalium

mg

509

543

Magnesium

mg

32

35

Sink

mg

2,9

3

Selen

µg

10

9

Kopper

mg

0,07

0,1

Fosfor

mg

281

308

 

Kilde: Matvaretabellen, Mattilsynet


Publisert: 11.11.2012