Næringsstoffer i lam

Fagområder:
Kjøtt og egg i kostholdet
Ernæring
Næringsstoffer
Lammekjøtt

Lam skiller seg fra en del av de andre dyreslagene ved at en større del av fôret deres er grass og andre beitevekster. Både i Norge og andre deler av verden forskes det på om og hva sauer og lam spiser de siste ukene før slakting har å si for smaken, mørheten og innholdet av næringsstoffer i kjøttet.

Utilberedt lammekjøttet inneholder mellom 2 og 24 % fett. Omtrent 45 – 50 % av fettet er umettet. Proteininnholdet varierer mellom 18 og 25 %. Siden litt av væsken i kjøttet fordamper når kjøttet tilberedes, er gjerne proteininnholdet i ferdig tilberedt kjøtt litt høyere enn i rå vare. Felles for proteiner fra alle kjøttslag er at de har høy biologisk verdi, som betyr at de i stor grad inneholder de samme proteinene som kroppen vår trenger for å bygge og vedlikeholde muskler og vev.

 

Næringsstoffer i lammekjøtt

Lammekjøtt er rikt på protein, niacin, vitamin B12 og fosfor. I tillegg er det en kilde til jern, vitamin B2 og kalium.

 

Beitet påvirker kjøttet

I forskningsprosjektet Arktisk lammekjøtt har Bioforsk og deres samarbeidspartnere blant annet sett på innholdet av omega-3-fettsyrer i plantene på beiter ulike steder i Norge og hvordan dette har påvirket innholdet av omega-3-fettsyrer i kjøttet.

 

Tabellen viser innholdet av næringsstoffer i 100 g ferdigstekt lammekotelett og ovnsstekt lammelår.

 

Matvare

 

Lammekotelett, stekt

Lammelår, ovnsstekt

Energi

Kcal (kJ)

290 (1206)

213 (892)

Fett

g

21,4

11,3

- Mettet fett

g

10

5,1

- Enumettet fett

g

7,1

3,9

- Flerumettet fett

g

0,8

0,6

Kolesterol

mg

103

106

Karbohydrater

g

0

0

Tilsatt sukker

g

0

0

Kostfiber

g

0

0

Protein

g

24,4

27,9

Vitamin A

RAE

8

7

Retinol

µg

8

7

Beta-karoten

µg

0

0

Vitamin D

µg

0

0

Vitamin E

alfa-TE

0,3

0,6

Vitamin B1 (tiamin)

mg

0,07

0,11

Vitamin B2 (riboflavin)

mg

0,19

0,26

Vitamin B3 (niacin)

mg

6,4

7

Vitamin B6

mg

0,17

0,2

Folat

µg

1

1

Vitamin B12

µg

1,3

2

Vitamin C

mg

0

0

Kalsium

mg

13

10

Jern

mg

2,4

2,3

Natrium

mg

500

500

Kalium

mg

400

486

Magnesium

mg

27

36

Sink

mg

3,1

4,6

Selen

µg

4

6

Kopper

mg

0,08

0,06

Fosfor

mg

227

272

 

Kilde: Matvaretabellen, Mattilsynet


Publisert: 11.11.2012