Næringsstoffer i kylling og kalkun

Fagområder:
Kjøtt og egg i kostholdet
Ernæring
Næringsstoffer
Fjørfekjøtt

Mesteparten av fettet i kylling og kalkun sitter rett under skinnet. Fjernes skinnet, sitter vi igjen med svært magert kjøtt. Mer enn 90 % av kaloriene i ren kylling- og kalkunfilet kommer fra proteiner. Med på kjøpet kommer også en rekke vitaminer og mineraler.

En hel kylling med skinn inneholder 14 % fett. Dette utgjøres av dobbelt så mye umettet fett som mettet fett; 8 % umettet og 4 % mettet.

Dersom skinnet fjernes synker fettinnholdet til 2 %. Dette utgjøres av 1,4 % umettet og 0,4 % mettet fett.

Proteinrike produkter

Når skinnet fjernes, består resten av kyllingen eller kalkunen stort sett bare av rent kjøtt. Mer enn 90 % av kaloriene kommer fra proteiner. Felles for proteiner fra alle kjøttslag er at de har høy biologisk verdi, som betyr at de i stor grad inneholder de samme proteinene som kroppen vår trenger for å bygge og vedlikeholde muskler og vev.

Rike på næringsstoffer

Ser vi på innholdet av vitaminer og mineraler i ovnsstekt kalkunfilet og kyllingfilet stekt i fett inneholder de kalium og selen og har høyt innhold av niacin, vitamin B6 og fosfor, samt proteiner, som vi allerede har nevnt. Kalkunfilet har i tillegg høyt innhold av vitamin B12.

Næringsinnholdet i kylling- og kalkunfilet

Tabellen viser næringsinnholdet i 100 gram kylling- og kalkunfilet, for å gjøre det lettere for deg å sammenligne med andre matvarer.

 

Matvare

 

Kalkunfilet

Kylling

Energi

kcal (kJ)

140 (595)

145 (614)

Fett

g

0,7

4,1

- Mettet fett

g

0,2

1,2

- Enumettet fett

g

0,2

1,8

- Flerumettet fett

g

0,2

0,8

Kolesterol

mg

76

80

Karbohydrater

g

0

0

Tilsatt sukker

g

0

0

Kostfiber

g

0

0

Protein

g

33,5

27,1

Vitamin A

RAE

7

18

Retinol

µg

7

17

Beta-karoten

µg

0

8

Vitamin D

µg

0

0

Vitamin E

alfa-TE

0

0,5

Vitamin B1 (tiamin)

mg

0,05

0,09

Vitamin B2 (riboflavin)

mg

0,19

0,15

Vitamin B3 (niacin)

mg

11,5

9,7

Vitamin B6

mg

0,87

0,46

Folat

µg

7

8

Vitamin B12

µg

1,1

0,3

Vitamin C

mg

0

0

Kalsium

mg

5

6

 

Kilde: Matvaretabellen, Mattilsynet


Publisert: 11.11.2012